Geheugentraining, verzorgd door Nell Lipsch
 
Met een groep van 44 personen hebben we dinsdag 23 mei 2023 naar een interessant en duidelijk verhaal geluisterd ten aanzien van ons geheugen.
Onthouden gaat niet vanzelf. Vroeg of laat krijgen we hier allemaal mee te maken. En terecht maken we ons bij het ouder worden wel eens zorgen over ons geheugen. Hoe komt het dat we dingen vergeten en wat kunnen we eraan doen?
Aan de hand van beelden maakte Nell duidelijk, hoe we ons brein door bepaalde vaardigheden optimaal kunnen houden, althans niet achteruit laten gaan.
Belangrijk is volgens haar: niet zitten op de bank, maar bewegen. Door te bewegen maken de hersenen dopamine aan. Gezonde voeding tot je nemen: ieder avond een hand vol noten bijvoorbeeld. Puzzels maken, memory en scrabble spelen zijn goed voor ons korte termijngeheugen.
Na de pauze gingen we met ons brein aan de slag. Nell had een schat aan oefeningen van allerlei aard. Je ervaarde weer, hoe leuk het is om iets nieuws te leren en dat opgeslagen informatie spontaan terugkwam. Je ontdekte, dat je veel meer kunt dan je dacht.
Al met al een ontzettend leerzame middag. Een aanrader om ook thuis met je geheugen aan de slag te gaan.
 
Bezoek knopenmuseum Broekhuizenvorst.
 
Dinsdag 16 mei hebben we met 24 dames een bezoek aan het KNOPENMUSEUM van Ans Krekels en Egbert Hulshof te Broekhuizenvorst gebracht.
Ans vertelt ons, dat ze het geen museum wil noemen, maar meer een galerij. Een galerij met een schat aan knopen, afkomstig vanuit de hele wereld. We werden enthousiast ontvangen door Ans en Egbert. De koffie/thee met zelfgebakken appelgebak stond al klaar. Nadat we deze genuttigd hadden, vertelde Egbert een interessant verhaal over het ontstaan van de knoop en van welk materiaal knopen gemaakt zijn: o.a. van hout, barnsteen, metaal en zelfs van melk.
Onvoorstelbaar: wat een knopen! De meeste gerangschikt op kleur. Je kijkt je ogen uit. Er staan paspoppen, die versierd zijn met 3000 – 4000 knopen, allemaal met draad en naald vastgezet.
 
Het was een leuke, gezellige middag. Voor een foto-impressie klik hier
 
Evaluatie Stevig Staan
 
Naar aanleiding van enkele vragen op de jaarvergadering, hebben we de informatie-middag met Jan Poels, beweegmakelaar Venray, geëvalueerd.
Alle formulieren, die de aanwezigen op die middag ingevuld hebben, zijn bekeken door Jan Poels met een fysiotherapeut: bij wie is er sprake van een verhoogd val-risico?                             
De uitslag en het vervolg hiervan is als volgt:
 
• 10 Mensen zijn uitgenodigd voor een screening.
• Uiteindelijk komen 7 mensen in aanmerking voor de valpreventie-cursus IN BALANS Zij krijgen hierover bericht.
• De cursus wordt gegeven door een fysiotherapeut van Vita Compleet in Oostrum. Datum en locatie in Oostrum zijn nog niet bekend.
 
Het is lastig om iedereen te informeren. Hier geldt: geen bericht, is goed bericht.